Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΔΕΑΥ


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, 

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την έναρξη  λειτουργίας της Επιτροπής  Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) στο σχολείο μας.
Η ΕΔΕΑΥ αποτελεί ένα νέο καινοτόμο θεσμό με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης. Συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου, την/τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής του σχολείου, την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό.
 Ο στόχος του προσωπικού της ΕΔΕΑΥ είναι η ανάπτυξη ενός σχολείου για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και η υποστήριξη του σχολείου στην αντιμετώπιση των δυσκολιών ή των εμποδίων που προκύπτουν στην εκπαίδευση των παιδιών. Ακόμη, βοηθά ώστε το προσωπικό του σχολείου να ανταποκρίνεται στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε παιδιού.
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΑΥ:
·         Διενεργεί αξιολόγηση για τη διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του/της μαθητή/τριας.
·         Διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης ή/και συμπεριφοράς σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης.
·         Πραγματοποιεί συνεργατική διεπιστημονική αντιμέτωπη των δυσκολιών του/της μαθητή/τριας μέσα στη σχολική τάξη με τα μέσα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα για επιπρόσθετες παρεμβάσεις και παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη σε ειδικές δημόσιες εξωσχολικές Υπηρεσίες.
·         Συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειάς του και συνεργάζεται με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου κι άλλους αρμόδιους φορείς.
·         Υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες κατά τη μετεγγραφή των μαθητών.

·         Παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ) όταν συνεχίζουν, παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους, να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον.
·         Σχεδιάζει και εφαρμόζει κοινές δραστηριότητες για μαθητές με αναπηρία που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ και μαθητές χωρίς αναπηρία που φοιτούν στο γενικό σχολείο.
·         Εφαρμόζει ένα Ατομικό Τριμηνιαίο Πρόγραμμα Διεπιστημονικής και Διαφοροποιημένης Υποστήριξης του μαθητή καθώς και τις οδηγίες ή το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα που προτείνεται από το ΚΕΣΥ στην περίπτωση που ο μαθητής έχει ήδη γνωμάτευση.
Εάν προκύψει ανάγκη  ατομικής αξιολόγησης κάποιου μαθητή/τριας θα ζητείται η συγκατάθεση πάντα του γονέα/κηδεμόνα του κάθε παιδιού.  Επίσης, το προσωπικό της ΕΔΕΑΥ θα είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσετε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί σχετικά με τα παιδιά  σας. Μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά στη Διεύθυνση ή σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό του σχολείου μας ώστε να ορίζεται συνάντηση.
Η Κοινωνική λειτουργός και η Ψυχολόγος, θα παρευρίσκονται στο σχολείο μας κάθε Τρίτη.
Όλες οι αποφάσεις ή τυχόν παρεμβάσεις για τον/την εκάστοτε μαθητή/τρια θα λαμβάνονται διεπιστημονικά. Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ μπορεί να καλείται και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια που έχει ανάγκη υποστήριξης.
Είναι αυτονόητο ότι για οποιοδήποτε ζήτημα ενημερωθεί η ΕΔΕΑΥ, είτε υγείας είτε οικογενειακό, ισχύει το απόρρητο, που διασφαλίζεται από τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.
Ελπίζουμε ο θεσμός αυτός να συμβάλλει θετικά στην ακαδημαϊκή και προσωπική εξέλιξη όλων των παιδιών, καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ  σχολείου και οικογένειας που είναι απαραίτητη για την πρόοδο όλων των μαθητών μας.